Boer-bedrijfsleider gezocht voor Herenboeren Goes

Herenboeren Goes zoekt per najaar 2023 een agrarisch bedrijfsleider (m/v) voor 32-40u p.w.

Ben jij een praktische aanpakker met kennis van zaken en de benodigde sociale en communicatieve vaardigheden om samen te werken met een grote groep vrijwilligers? Lees dan vooral door! 

Over Herenboeren Goes 

Het plan is begin 2024 te starten met een coöperatieve Herenboerderij op “Hoeve van der Meulen” nabij ’s-Heer Abtskerke. Dit is een kleinschalig gemengd bedrijf waar groenten, fruit, eieren en vlees worden geproduceerd voor én samen met de leden. We verwachten met circa 200 huishoudens te kunnen starten. Dit zijn de directe afnemers van de producten van de boerderij. We willen dat de boerderij eerlijk en heerlijk voedsel voor onze leden produceert, waarbij biologisch de ondergrens is. En dat hier een hechte community kan ontstaan waar gewas, dier en mens een fijne plek vinden.

Zoals onze boerderij zijn er nog 18 in Nederland en er zijn er ruim 35 initiatiefgroepen die werken aan hun eigen Herenboerderij. Een Herenboerderij bestaat uit ongeveer 20 ha, waarvan gemiddeld 4 ha groenteteelt, 1-2 ha fruit, 20 varkens, 250 kippen en soms ook een aantal koeien. De lokale ecosystemen, het vergroten van biodiversiteit en verbeteren van de bodemkwaliteit zijn hierbij belangrijke speerpunten. Op Herenboerderijen wordt natuurinclusief en natuurgedreven gewerkt volgens de 3 uitgangspunten en 7 pijlers die hier staan uitgelegd

Op deze filmpjes van Herenboerderij Willemhoeve (bij Soest/Baarn), Herenboerderij Land van Weert en Herenboerderij Op ’t Lies (bij Breda) krijg je een goede indruk van de schaal en opbouw van een Herenboerderij. In dit animatiefilmpje wordt het Herenboerenconcept kort en snel uitgelegd vanuit het perspectief van de leden.

Wat wij verwachten van onze agrarisch bedrijfsleider?

Je bent een meewerkend voorman die coördineert, stuurt en controleert op de uitvoering van alle landbouwkundige werkzaamheden tot en met de oogst en uitlevering/distributie. Je beschikt minimaal over een agrarische opleiding in de tuinbouw (mbo 4)een hbo-werk-/denkniveau en enkele jaren relevante werkervaring als zelfstandig medewerker of eindverantwoordelijke. Met jouw digitale vaardigheden ben je snel bekend met geautomatiseerde systemen en applicaties. Administratieve zaken bijvoorbeeld rondom wet- en regelgeving worden door jou geregeld.

De leden van de coöperatie zijn betrokken bij de productie en worden gestimuleerd mee te helpen op de boerderij. Communicatief en vooral sociaal ben je zeer bedreven om te werken met een grote groep vrijwilligers. Je bent leergierig en gemotiveerd om je te ontwikkelen in het Herenboerenvak, je kunt dit ook aan anderen overbrengen.

We vinden het een pré als;

 – Je werkervaring (deels) bestaat uit biologische bedrijfsvoering en gemengde bedrijfsvoering;

– Je in het bezit bent van BHV/EHBO en VCA;

– Je (onderhouds)werk zelfstandig uit kan voeren of aan kunt sturen (bijv. timmeren, lassen, water en elektra);

– Je een sterk lokaal agrarisch netwerk in de omgeving van onze boerderij hebt (andere boeren, loonwerkers, mechanisatiebedrijven) of als je bewezen ervaring hebt in het opbouwen van een lokaal agrarisch netwerk.

Geprikkeld? Meer weten?

Op onze website www.goes.herenboeren.nl en de site van herenboeren Nederland www.herenboeren.nl kun je al veel aanvullende informatie vinden. Toch nog vragen? Mail gerust naar mariska@herenboeren.nl.

Solliciteren?

Ben je enthousiast om boer bij Herenboeren te worden? Wij bieden een fulltime (32 of 40u p.w.) aanstelling.  Arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Open Teelten en salaris is afhankelijk van functie, leeftijd en ervaring.

Je motivatiebrief en CV kun je sturen naar Mariska Pater: mariska@herenboeren.nl. We zijn benieuwd naar jouw beweegredenen om je aan te willen sluiten bij de Herenboerenbeweging en in het bijzonder jouw drijfveren om een boerderij te ontwikkelen die zoveel mogelijk werkt met kringlopen.

We komen graag spoedig met kandidaten in contact en vragen je daarom om snel te reageren, graag vóór 6 november a.s.

Je kunt deze vacature ook als PDF downloaden.

Beeld bovenaan deze pagina afkomstig van Mark van Stokkom, TradeMark fotografie. 

 

De Herenboerderij in beeld (deze foto’s hieronder zijn van verschillende Herenboerderijen).

Herenboerderijen zijn bijna allemaal gemengde bedrijven.

 

Leden van de coöperatie helpen vaak mee op het land.

 

Veel Herenboerderijen verbouwen graan voor veevoer of zelfs voor eigen brood.

 

Leden verzorgen de wekelijkse uitgifte van oogstpakketten op de boerderij.

 

Een Herenboerderij is eigendom van een coöperatie van gemiddeld 200-270 huishoudens.
Op ALV’s beslissen zij mee over belangrijke onderwerpen.