Herenboeren Usseler Es nabij Enschede per december ’24 een ondersteunende boer voor 16u per week.
Ben jij een praktische aanpakker met kennis van zaken en de benodigde sociale en communicatieve vaardigheden om samen te werken met een grote groep vrijwilligers? Lees dan vooral door!
Wat is er bijzonder aan werken op een Herenboerderij?
Een Herenboerderij is een gemengde boerderij, met de nadruk op groenteteelt, maar heeft daarnaast ook fruitteelt en veeteelt. Er zijn momenteel 22 Herenboerderijen in Nederland die elk uit ongeveer 20 ha bestaan. Ook zijn er ruim 35 initiatiefgroepen in Nederland die werken aan hun eigen Herenboerderij.
De Herenboeren coöperatie is eigendom van 200-270 huishoudens, die de directe afnemers zijn van de producten. De percelen worden gepacht. Een Herenboerderij werkt natuurgedreven, waarbij biologisch de ondergrens is. Een Herenboerderij werkt volgens de 3 uitgangspunten en 7 pijlers die hier staan uitgelegd.
Via deze filmpjes van Herenboerderij Willemhoeve (bij Soest/Baarn) en Herenboerderij Land van Weert krijg je een goede indruk van de omvang van een Herenboerderij. In dit animatiefilmpje wordt het Herenboeren-concept kort en snel uitgelegd vanuit het perspectief van de leden. Uitgebreidere informatie vind je op onze website www.herenboeren.nl.
Als boer bij Herenboeren maak je onderdeel uit van een actief lerend netwerk van ruim 40 Herenboeren-boeren uit het hele land. Je komt maandelijks bij elkaar voor studiedagen en intervisie, om samen trainingen te doorlopen en om ervaringen uit te wisselen. Er is dus veel ruimte voor begeleiding en ontwikkeling.
Wat verwachten wij van een Herenboeren-boer?
De agrarisch bedrijfsleider is de meewerkend voorman (m/v) die meewerkt, coördineert, stuurt en controleert op de uitvoering van alle landbouwkundige werkzaamheden tot en met de oogst en uitlevering/distributie. Als ondersteunende boer (m/v) werk je hier part-time aan mee. Je beschikt minimaal over een agrarische opleiding in de tuinbouw (mbo 3).
De leden van de coöperatie zijn betrokken bij de productie en worden gestimuleerd mee te helpen op de boerderij. Communicatief en vooral sociaal ben je bedreven om te werken met een grote groep vrijwilligers en hen actief bij de boerderij te betrekken.
We vinden het een pré als:
– Je werkervaring hebt opgedaan op een gemengd biologisch bedrijf;
– Je kennis hebt van fruitteelt en boomgaardbeheer en/of het telen van gewassen in een kas;
– Je in het bezit bent van BHV/EHBO en VCA;
– Je onderhoudswerk zelfstandig uit kan voeren (bijv. timmeren, lassen, water en elektra).
Over Herenboeren Usseler Es (Enschede)
Herenboeren Usseler Es is begin 2023 gestart op een perceel van 20 hectare net buiten de bebouwde kom van Enschede, op de historische ‘Usseler es’. Wij zijn op zoek naar een enthousiaste ondersteunende boer (m/v), die samen met de agrarische bedrijfsleider, het coöperatiebestuur en de coöperatieleden de boerderij verder vorm kan geven. Kijk voor meer informatie ook op usseleres.herenboeren.nl
Solliciteren
Wij bieden een part-time aanstelling voor 16 uur per week.
Arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Open Teelten en salaris is afhankelijk van functie, leeftijd en ervaring. Je motivatiebrief en CV kun je sturen naar Mariska Pater: mariska@herenboeren.nl. We zijn benieuwd naar jouw beweegredenen om ondersteunende boer te willen worden bij Herenboeren en in het bijzonder naar jouw kennis en vaardigheden die aansluiten bij onze vraag.
Deze vacature is uitgezet op 11-11-2024 en heeft geen vooraf vastgestelde einddatum. Wel vragen we je niet te lang te wachten met reageren, omdat we graag zo snel mogelijk met kandidaten in contact komen.
Je kunt deze vacature ook als PDF openen en downloaden.
De Herenboerderij in beeld (deze foto’s hieronder zijn van verschillende Herenboerderijen).
Herenboerderijen zijn bijna allemaal gemengde bedrijven.
Leden van de coöperatie helpen vaak mee op het land.
Veel Herenboerderijen verbouwen graan voor veevoer of zelfs voor eigen brood.
Leden verzorgen de wekelijkse uitgifte van oogstpakketten op de boerderij.
Een Herenboerderij is eigendom van een coöperatie van gemiddeld 200-270 huishoudens.
Op ALV’s beslissen zij mee over belangrijke onderwerpen.
Ook worden er vaak groenten verbouwd in een (tunnel)kas.