Zoek
Sluit dit zoekvak.

Projectleider gezocht bij Herenboeren Nederland

Wil jij graag een zichtbare bijdrage leveren aan de landbouwtransitie in Nederland, lees dan snel door! Wij zoeken een enthousiaste projectleider die nieuwe Herenboerderijen begeleidt bij het opstarten. 

WIE ZIJN WIJ?

Herenboeren is een sterk groeiende burgerbeweging die streeft naar een natuurgedreven voedselproductie, waar burgers bij zijn betrokken middels het lidmaatschap van hun eigen coöperatieve Herenboerderij. Op 22 locaties, verspreid over het hele land, zijn er al draaiende Herenboerderijen. Dat zijn kleinschalige, natuurgedreven en gemengde boerderijen van zo’n 20 ha die het eigendom zijn van een coöperatie van 200-270 huishoudens. Daarnaast werken er landelijk nog ruim 35 initiatiefgroepen van burgers (de zogenaamde ‘kartrekkersgroepen’) aan de realisatie van hun eigen lokale Herenboerderij, en dat worden er elke maand weer meer.

Stichting Herenboeren Nederland helpt als landelijke organisatie mee aan het opzetten en de succesvolle exploitatie van deze coöperatieve boerderijen. Daarnaast richt zij zich op het vergaren en ontsluiten van kennis voor de verdere ontwikkeling van Herenboerderijen in Nederland. Tot slot zet zij zich op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau in voor verbeterde wetgeving en beleid om de landbouwtransitie naar een natuurgedreven voedselsysteem mogelijk te maken.

Op elke Herenboerderij werken één tot drie boeren, die in loondienst zijn bij Stichting Herenboeren Nederland en gedetacheerd worden naar de lokale boerderijen. Het Team Nieuwe Boerderijen van Stichting Herenboeren Nederland richt zich op het opstarten en begeleiden van de coöperatiebesturen van de nieuwe ‘kartrekkersgroepen’ tot hun eigen Herenboerderij volwaardig draait. De ambitie is om het aantal Herenboerderijen in Nederland nog flink te laten groeien in de komende jaren, om zo nóg meer mensen te betrekken bij de herkomst en kwaliteit van hun voedsel.

Om deze groei te realiseren zoeken we nu versterking van het Team Nieuwe Boerderijen (5 collega’s) voor nieuwe Herenboerderijen.

WAT GA JE DOEN?

Als projectleider ondersteun je de ‘kartrekkersgroepen’ gedurende het gehele proces van oprichting van de coöperatie tot en met de eerste oogst van het land. Aan het begin van het traject bied je ondersteuning bij de vormgeving van de lokale organisatie: je ondersteunt, adviseert en faciliteert het bestuur van de coöperatie in oprichting. Het gaat dan om thema’s als communicatie, het verkrijgen van grond, de aanpak van ledenwerving en het opzetten van de administratie. In de tweede fase van het traject adviseer je bij de inrichting van de fysieke bedrijfslocatie: je begeleidt het ontwerp- en vergunningentraject en ondersteunt bij de contractvorming.  

In dit geheel bewaak je enerzijds de uitgangspunten van Herenboeren en tegelijkertijd bied je ruimte voor lokale invulling en initiatief. Het concept is in de basis overal gelijk, maar tevens is elke boerderij is uniek. Dat is het mooie van de rol als projectleider, er is veel uitgangsmateriaal, maar het is aan jou om daar lokaal maatwerk van te maken.  

WAT NEEM JE MEE?

 • Een groot zelfstartend vermogen en verantwoordelijkheidsgevoel, in combinatie met goed kunnen samenwerken en je de benodigde achtergrondkennis snel eigen kunnen maken;
 • Een heldere blik om in het dynamische krachtenveld van vrijwillige bestuursleden, overheidsinstanties en het landelijke team van Stichting Herenboeren Nederland efficiënt te kunnen opereren. Je bent in staat om flexibiliteit in de samenwerking met lokale vrijwilligers te koppelen aan het behalen van concrete resultaten;
 • Een pragmatische aanpak, waarbij je praktisch handelen en strategisch denken goed kan combineren;
 • Een intrinsieke motivatie tot het leveren van een concrete en positieve bijdrage aan de voedsel- en landbouwtransitie in Nederland.


WE ZOEKEN IEMAND DIE:

 • Een teamplayer is, die graag samen met collega’s de schouders eronder wil zetten;
 • Ervaring heeft als projectleider of ervaring met vergelijkbare projecten in een andere functie;
 • Enige kennis van wetgeving rondom agrarische bedrijfsvoering en ruimtelijke ordening heeft de voorkeur, of de bereidheid zich hierin te verdiepen;
 • Flexibel is qua inzetbaarheid.


HET IS EEN PRÉ ALS JE:

 •  In het bezit bent van een rijbewijs en eigen vervoer;
 • Ervaring hebt met projecten bij overheden;
 • Agrarische kennis hebt en/of ervaring met ruimtelijke projecten;
 • Reeds lid bent van een Herenboerderij.


WAT BIEDEN WIJ?

Een uitdagende en boeiende functie met veel ruimte voor eigen inbreng voor 4 tot 5 dagen per week in een enthousiast en betrokken team. Je hebt de mogelijkheid om op kantoor te werken in Boxtel, maar de werklocatie is flexibel en je kunt veel vanuit huis werken indien gewenst.


SOLLICITEREN

Ben jij enthousiast over deze functie? Dan ontvangen we graag je CV en een beknopte motivatiebrief.
Je kunt deze sturen naar Mariska Pater via mariska@herenboeren.nl. Heb je vooraf nog vragen, dan kun je bellen met Mariska via 06-34537463.  

Deze vacature is herzien op 11 juni 2024 en heeft géén deadline. Met mogelijk geschikte kandidaten komen wij graag spoedig in gesprek.  

Open deze vacature als PDF.