Boer-bedrijfsleider (m/v) gezocht voor Herenboeren Usseler Es (Enschede)

Herenboeren Usseler Es bij Enschede zoekt per winter/voorjaar 2024 een agrarisch bedrijfsleider voor 32–40u.

Ben jij een praktische aanpakker met kennis van zaken en de benodigde sociale en communicatieve vaardigheden om samen te werken met een grote groep vrijwilligers? Lees dan vooral door! 

Wat is er bijzonder aan werken op een Herenboerderij?

Een Herenboerderij is een gemengde boerderij, met de nadruk op groenteteelt, maar heeft daarnaast ook fruitteelt en veeteelt. Er zijn momenteel 18 Herenboerderijen in Nederland die elk uit ongeveer 20 ha bestaan, waarvan gemiddeld 4 ha groenteteelt, 1-2 ha fruit, 20 varkens, 250 kippen en soms ook een aantal koeien. Ook zijn er ruim 35 initiatiefgroepen in Nederland die werken aan hun eigen Herenboerderij.

De boerderij is eigendom van een coöperatie van 200-270 huishoudens, die de directe afnemers zijn van de producten. Een Herenboerderij werkt natuurgedreven, waarbij biologisch de ondergrens is, maar we zijn niet Skal-gecertificeerd. Een Herenboerderij werkt volgens deze 3 uitgangspunten en 7 pijlers.

Via deze filmpjes van Herenboerderij Willemhoeve (bij Soest/Baarn) en Herenboerderij Land van Weert krijg je een goede indruk van de omvang van een Herenboerderij. In dit animatiefilmpje wordt het Herenboeren-concept kort en snel uitgelegd vanuit het perspectief van de leden. Uitgebreidere informatie vind je op onze website www.herenboeren.nl.

Als boer bij Herenboeren maak je onderdeel uit van een actief lerend netwerk van zo’n 40 Herenboeren-boeren uit het hele land. Je komt maandelijks bij elkaar voor studiedagen en intervisie, om samen trainingen te doorlopen en om ervaringen uit te wisselen. Er is dus veel ruimte voor begeleiding en ontwikkeling.

Wat verwachten wij van een Herenboeren-boer?

Als agrarisch bedrijfsleider ben je de meewerkend voorman (m/v) die coördineert, stuurt en controleert op de uitvoering van alle landbouwkundige werkzaamheden tot en met de oogst en uitlevering/distributie. Je beschikt minimaal over een agrarische opleiding in de tuinbouw (mbo 4) en een hbo-werk-/denkniveau.
Met jouw digitale vaardigheden ben je snel bekend met geautomatiseerde systemen en applicaties. Administratieve zaken, bijvoorbeeld rondom wet- en regelgeving, worden door jou geregeld, met ondersteuning van het coöperatiebestuur en de KAM-specialist van Herenboeren Nederland.

De leden van de coöperatie zijn betrokken bij de productie en worden gestimuleerd mee te helpen op de boerderij. Communicatief en vooral sociaal ben je bedreven om te werken met een grote groep vrijwilligers en hen actief bij de boerderij te betrekken. Je bent leergierig en gemotiveerd om je te ontwikkelen in het Herenboerenvak, je kunt dit ook aan anderen overbrengen.

We vinden het een pré als;

– Je werkervaring (deels) bestaat uit biologische bedrijfsvoering en gemengde bedrijfsvoering;

– Je enkele jaren relevante werkervaring hebt als zelfstandig medewerker of eindverantwoordelijke (dit mag ook in een niet-agrarische functie zijn);

– Je in het bezit bent van BHV/EHBO en VCA;

– Je (onderhouds)werk zelfstandig kunt uitvoeren of aansturen (bijv. timmeren, lassen, water en elektra);

– Je een sterk lokaal agrarisch netwerk in de omgeving van onze boerderij hebt (andere boeren, loonwerkers, mechanisatiebedrijven) of als je bewezen ervaring hebt in het opbouwen van een lokaal agrarisch netwerk.

Over Herenboeren Usseler Es 

Herenboeren Usseler Es is begin 2023 gestart op een historische es aan de rand van Enschede. De es is van groot cultuurhistorische waarde en wij zijn blij en trots dat wij hier mogen boeren. We hebben 20,4ha plus nog 1ha natuurstroken onder ons beheer. Wij zijn op zoek naar een enthousiaste boer, die samen met coöperatiebestuur en de coöperatieleden de boerderij verder vorm wil geven.

We verwachten in 2024 de tuinbouw op te schalen, een aantal dieren te verwelkomen en de boomgaard aan te leggen. Er zijn per winter 2024 al twee part-time ondersteunende boeren aangetrokken, we zoeken nu nog een nieuwe agrarisch bedrijfsleider. Indien gewenst word je in het eerste jaar nog begeleid door de ervaren boer-bedrijfsleider die deze boerderij is gestart, maar komend seizoen gedeeltelijk elders werkzaam zal zijn.

Solliciteren

Wij bieden een aanstelling tussen de 32u en 40u per week. Arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Open Teelten en salaris is afhankelijk van functie, leeftijd en ervaring. Je motivatiebrief en CV kun je sturen naar Mariska Pater: mariska@herenboeren.nl. We zijn benieuwd naar jouw beweegredenen om je aan te willen sluiten bij de Herenboerenbeweging, in het bijzonder jouw drijfveren om een boerderij te ontwikkelen die zoveel mogelijk werkt met kringlopen.

Deze vacature is uitgezet op 20-2-2024. Onze vacatures hebben geen vooraf vastgestelde einddatum. Wel vragen we je niet te lang te wachten met reageren, omdat we graag zo snel mogelijk met kandidaten in contact komen.

Je kunt deze vacature ook als PDF openen en downloaden.


De Herenboerderij in beeld (deze foto’s hieronder zijn van verschillende Herenboerderijen).

Herenboerderijen zijn bijna allemaal gemengde bedrijven.

 

Leden van de coöperatie helpen vaak mee op het land.

 

Veel Herenboerderijen verbouwen graan voor veevoer of zelfs voor eigen brood.

 

Leden verzorgen de wekelijkse uitgifte van oogstpakketten op de boerderij.

 

Een Herenboerderij is eigendom van een coöperatie van gemiddeld 200-270 huishoudens.
Op ALV’s beslissen zij mee over belangrijke onderwerpen.