Zoek
Sluit dit zoekvak.
Een aantal akkers in de regen en daarop een groep mensen met paraplu's. Op de voorgrond een houten bord met de woorden Herenboerderij en Landmeerse Loop.

Officiële opening 16e boerderij, Herenboeren Landmeerse Loop

Op zaterdag 1 april was de officiële opening van de nieuwste Herenboerderij, Herenboeren Landmeerse Loop. Deze boerderij bevindt zich op het terrein van Huize Padua te Boekel. De coöperatieleden komen uit alle omliggende gemeentes, dus behalve uit Boekel ook uit Gemert-Bakel, Meijerijstad, Maashorst, Laarbeek, Helmond en Land van Cuijk.

Opening van Herenboeren Landmeerse Loop                                     

Het was een groeizame dag, zaterdag 1 april 2023, bij de boerderij op het terrein van Huize Padua. Een flinke groep Herenboeren en hun gasten stonden vlak bij het hek van het met bomen omzoomde veld.  Daar werden zij door de voorzitter Philomeen Duinisveld welkom geheten op dit belangrijke moment: “Prachtig dat er zoveel leden zijn. Een extra welkom aan ons bestuur, onze boeren en aan de vertegenwoordigers van de GGZ-instelling Huize Padua. Fijn dat we hier onze plaats gevonden hebben.”

“Dit is de 16e keer dat ik aanwezig ben bij de officiële opening van een Herenboerderij”, aldus Geert van der Veer, bedenker en oprichter van Herenboeren. “Ik ben dankbaar dat er zoveel vertrouwen is in het concept en in de reis die hiervoor gemaakt moet worden. Samen onderzoeken we hoe we land- en tuinbouw kunnen verbeteren. Daarbij wegen we al onze beslissingen af tegen drie grondslagen: natuurgedreven, sociaal verbonden en economisch gedragen.” Hij overhandigt Philomeen een glimmende spade: “Deze mag flink gebruikt worden en gaat nooit roesten.” 

De trotse burgemeester Van den Elsen van de gemeente Boekel, waar dit prachtige landgoed onder valt, vertelt: “Huize Padua is in ontwikkeling naar een Levendig Landgoed. Geen ‘instellingsterrein’ meer, maar een open gebied waar iedereen welkom is. Het is mooi dat dit initiatief hier geland is. Herenboeren Landmeerse Loop gaat de verbinding aan.” Zij overhandigde het eerste officiële certificaat (bewijs van lidmaatschap van de coöperatie) aan de voorzitter en haar gezin. Daarna aan het allereerste lid, nestor Peter Geerts, die net als zij ver familie blijkt te zijn van Pater van den Elsen, de oprichter van diverse sociale coöperaties in de regio. Peter is net zo gedreven als zijn verre voorvader: “Het gaat erom dat we het samen doen!” Daarna volgde de officiële opening door het aandraaien van de laatste schroeven van het prachtige naambord: “Herenboeren Landmeerse Loop”.

Boeren Jaap en Miriam gaan in (parttime) loondienst van Herenboeren ecologisch voedsel verbouwen op een stuk land van voorlopig bijna zes hectare. Zij brachten met een MONDriaan schilderij in beeld wat er allemaal bij komt kijken om 200 huishoudens (500 monden) het hele jaar van het land te laten eten: uitgifte, schoffelen, besturen, beweging/groei, educatie, kruidentuin, kas, boomgaard, techniek, dieren, leden (jong én oud), kantine, groentetuin en vast nog veel meer.

De boeren hadden een activiteit voorbereid. Terwijl iedereen het land op liep, wees men elkaar op wat er al staat: knoflook die al uitloopt, aardbeien, diverse kruiden, frambozen, groene asperges en rabarber. Boer Miriam gaf met een gedicht aan wat er moet gebeuren: “Vanmiddag zaaien wij letterlijk onze toekomst tegemoet.….we pakken allemaal wat tarwe in onze handen. We zaaien…. Alleen samen kunnen wij deze boerderij opbouwen.”

Namens Herenboeren Nederland wensen wij alle leden, bestuursleden én boeren van Herenboeren Landmeerse Loop heel veel plezier en succes!