Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Oprichter Herenboeren voor de derde keer in de Food100

De oprichter van Herenboeren, Geert van der Veer, staat sinds vandaag voor de derde keer in de jaarlijkse lijst met voedselveranderaars, de Food100. Dit vanwege zijn, volgens de jury van de Food100, buitengewone prestatie in de transitie van ons voedselsysteem. Hij draagt de award o.a. op aan alle Herenboeren!

Geert zet zich al zo’n twintig jaar in om burgers te betrekken bij hun voedselsysteem. Ruim tien jaar geleden begon hij Herenboeren en meer recent het kennisnetwerk ‘De Plaatsen’, van waaruit in 2023 ‘Plaats De Kleine Aarde’ van start is gegaan. Ook heeft hij  Caring Farmers en Aardpeer mee opgericht en is hij intensief betrokken bij de visie en het plan ‘BoerenPerspectief’. Verder is Geert initiatiefnemer en sinds begin dit jaar voorzitter van regieteam Groen Gezond en lid van de stuurgroep van REGE-NL.

Geert: “Mijn uiteindelijke stip op de horizon is eraan bijdragen dat alle burgers in Nederland in staat gesteld worden zich te verbinden met hun voedsel en mee te helpen landbouwgrond gezond te maken, biodiversiteit te herstellen en natuur te behouden voor de generaties na ons.”

En vergeet niet, dat doe ik niet alleen, dat doen we met meer dan 10.000 Herenboeren en heel veel andere betrokkenen écht samen! Ik voel me vereerd dat ik al onze boeren, leden, projectleiders, experts, bestuurders, medewerkers en vrijwilligers mag vertegenwoordigen in de Food100. Ik draag dan ook met trots mijn vermelding in de lijst op aan al de mensen met wie ik elke dag weer direct en indirect mag samenwerken.”

Geert werd ’s ochtends vroeg ‘overvallen’ met het nieuws dat hij voor de derde keer in de Food100 staat.

Herenboeren doet dat door de oprichting en ondersteuning van natuurgedreven coöperatieve Herenboerderijen, inmiddels 22. De onderliggende motivatie om De Plaatsen te gaan oprichten is het besef dat Herenboeren iets náást het bestaande landbouwsysteem plaatst, terwijl er ook een verduurzamingsopgave is bínnen de bestaande sector. Plaats De Kleine Aarde in Boxtel is de eerste van meerdere nog op te richten ‘Plaatsen’ in Nederland”, vertelt hij.

Onderdeel van deze aanpak is het project Fieldlab Zuidelijke Zandgronden. “Hierin ontwikkelen we nieuwe arrangementen tussen burgers en boeren. Die moeten leiden tot het behalen van gebiedsdoelen, meer bestaanszekerheid voor boeren en beter betaalbaar, duurzaam geproduceerd voedsel voor burgers.

Aardpeer stond de laatste tijd in het teken van een obligatiecampagne waarbij in totaal 1,5 miljoen euro is opgehaald; geld waarmee de financiering is gedekt voor de grondbehoefte van drie natuurinclusieve boeren/voedselinitiatieven.

Binnen Groen Gezond werken zorg-, natuur- en boerenorganisaties samen aan een campagne die consumenten wil stimuleren om groene en gezonde keuzes te maken. En in Europees verband werkt Geert binnen het Bioregional Weaving Labs Collective, mede door hem opgericht.

“De Plaatsen wil met haar ecosysteem van veranderaars werken aan een volhoudbaar en vitaal voedselsysteem voor Nederland, maar in deze aanpak staan we niet alleen. Binnen Europa werken allerlei veranderaars aan het vinden van alternatieven voor vastgelopen of afstervende systemen. Het idee hierachter is dat er met nieuw leiderschap in een specifiek gebied inspirerend perspectief ontstaat voor gezamenlijke actie om ecologische en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.”

De hele Food100 van 2024 is hier te bekijken.