Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat is
Herenboeren?

Samen duurzaam
voedsel produceren

Wat doet

herenboeren

Herenboeren is een snelgroeiende burgerbeweging die bewijst dat de productie van ons dagelijks voedsel anders, beter en vooral duurzamer kan. Met meer dan 9000 Herenboeren is het duidelijk dat deze aanpak aanslaat. Elke Herenboerderij is eigendom van een coöperatie bestaande uit 250 huishoudens, die gezamenlijk de oogst verdelen. Als lid van een natuurgedreven Herenboerderij heb je de unieke kans om de regie over je eigen voedselproductie te nemen.

Al 22 Herenboerderijen
De allereerste Herenboerderij, Herenboeren Wilhelminapark, werd in 2016 opgericht in Boxtel. Inmiddels, 8 jaar later, zijn er verspreid over heel Nederland al 22 operationele Herenboerderijen, die gezamenlijk meer dan 9000 mensen van voedsel voorzien. Bovendien zijn er momenteel meer dan 35 initiatiefgroepen (‘kartrekkersgroepen’) actief die werken aan de oprichting van hun eigen Herenboerderij.

Wat biedt een Herenboerderij?
Een moderne Herenboerderij is een gemengde boerderij van circa 20 hectare. Hier wordt een divers aanbod aan groente, fruit, eieren en – voor wie wil – vlees geproduceerd. De grond wordt langdurig gepacht en elke boerderij beschikt over 1 tot 3 professionele boeren in (parttime) loondienst. Als coöperatielid heb je de mogelijkheid om mee te helpen op de boerderij, deel te nemen aan werkgroepen of zitting te nemen in het bestuur, maar dit is geheel vrijwillig.

Duurzame en natuurgedreven landbouw
Herenboerderijen maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en werken volgens regeneratieve, natuurgedreven principes. Hoewel we niet Skal-gecertificeerd zijn, is ‘biologisch’ onze minimale standaard. Daarnaast werken we samen met andere regeneratieve boeren aan een eigen kwaliteitscontrolesysteem
(PGS). Ook zetten alle boerderijen stappen richting een volledig circulaire bedrijfsvoering (input nul).

onze 3 pijlers

en 7 uitgangspunten

Stichting Herenboeren Nederland coördineert als landelijke organisatie het opzetten en de succesvolle exploitatie van alle Herenboerderijen. Elke nieuwe initiatiefgroep sluit een samenwerkingsovereenkomst met Stichting Herenboeren Nederland die gebaseerd is op de 3 pijlers en 7 uitgangspunten van het Herenboerenconcept

De drie pijlers zijn: natuurgedreven, sociaal verbonden en economisch gedragen. De zeven uitgangspunten zijn: een Herenboerderij is een coöperatie, waardering van de minimale arbeid is in de begroting geborgd, productie is afgestemd op de voedingsbehoefte van de leden, producten worden niet verkocht, financiering enkel door inleggeld en contributie, natuurgedreven productie en een actief onderdeel zijn van een lerend en experimenterend netwerk.

Daarnaast richt Stichting Herenboeren Nederland zich op het verwerven en ontsluiten van kennis voor de verdere ontwikkeling van Herenboerderijen in Nederland. Ook zet zij zich op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau in voor verbeterde wetgeving en beleid om de transitie naar een natuurgedreven landbouwsysteem te versnellen. 

Het team van Stichting Herenboeren Nederland heeft zich sinds 2016 ontwikkeld tot een professionele organisatie van ongeveer 20 medewerkers en een aanvullende expert-pool van nog eens ruim 15 mensen. We hebben intensieve contacten met alle Herenboerderijen, waar vele bestuurders, commissies en werkgroepen op vrijwillige basis het werk van onze 40 boeren ondersteunen. Lees meer over Stichting Herenboeren Nederland op de pagina De Organisatie

Het verhaal van

de Herenboeren

Ga naar de herenboerderij

bij jou in de buurt

Actieve
Herenboerderijen

Coöperatie opgericht
om een Herenboerderij
te realiseren

Initiatiefnemer voor
een Herenboerderij
gestart

Geïnteresseerde(n)
voor het starten van
een Herenboerderij

meer informatie
vind je op onze 'veelgestelde vragen' pagina!