Zoek
Sluit dit zoekvak.

Startschot voor Rotterdam de boer op!

Herenboeren Nederland stroopt de mouwen op om met Natuurmonumenten en 17 andere partners de droom ‘Rotterdam de boer op!’ te realiseren. Het is de start van een grote omwenteling op het Rotterdamse platteland èn in de stad: meer biodiversiteit op het Rotterdamse platteland, (h)eerlijk regionaal geproduceerd eten en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren. De Nationale Postcode Loterij kent vijf miljoen toe om een start te maken met deze gezamenlijke droom. Herenboeren is ook partner omdat deze beweging meer mensen uit Rotterdam en omstreken de komende jaren in staat stelt zich aan te sluiten bij hun eigen coöperatieve Herenboerderij.

De teelt van een krootje uit de Hoekse waard kan natuurvriendelijker en de weg van een stuk kaas uit Midden-Delfland naar de Rotterdamse consument kan korter. Dat vinden de 19 samenwerkende partijen bestaande uit boeren, ketenpartijen, retailers, financiële instellingen, natuurorganisaties, kennisinstituten en ondernemers.

De manier waarop ons eten wordt geproduceerd is bepalend voor de kwaliteit van natuur en landschap. Daarom gaan Herenboeren in en om Rotterdam, net als boeren, (online) supermarkten en lokale ‘korte-keten’-initiatieven samen voor meer aanbod van duurzame en regionaal geproduceerde producten. Een belangrijk onderdeel van de aanpak van ‘Rotterdam de boer op!’ is het Rotterdams Transitiefonds. Dit fonds ondersteunt boeren die stappen willen zetten naar meer natuurinclusieve landbouw zoals strokenteelt, teelt van gewassen op natte grond of de inzet van robots.

Stad en platteland verbinden
Dit project gaat Rotterdammers betrekken bij het Rotterdamse ommeland. We gaan stad en platteland (weer) verbinden. Online, in de supermarkt, in restaurants en op markten is er straks volop lokaal geproduceerd voedsel te koop. Aan de Rotterdamse stadsrand komen natuurinclusieve voorbeeldboerderijen, Herenboerderijen en voedselbossen. Hier kan de Rotterdammer genieten van het platteland en de diversiteit ervaren. Rotterdammers kunnen deelnemen aan dit project op een manier die hen past. Dat kan variëren van weten waar je boodschappen vandaan komen, bezoeken van een boer tot het deelnemen aan het Rotterdams Transitiefonds.

Meer weten
Lees hier alles over Rotterdam de boer!

Een onorthodoxe coalitie van 19 Droompartners
Het Droomfondsproject ‘Rotterdam de boer op!’ bestaat uit een unieke, onorthodoxe en veelzijdige coalitie van in totaal 19 Droompartners, bestaande uit Natuurmonumenten, Aardpeer, DRIFT, FrieslandCampina, Gemeente Midden-Delfland, Gemeente Rotterdam, Greenchoice, Herenboeren Nederland, LTO Noord, Naturalis Biodiversity Center, Picnic, Rabobank, Rechtstreex, Rotterdam Make it Happen, Rotterdamse Oogst, SMK (Stichting Milieukeur), Staatsbosbeheer, Stichting DOEN en het Zuid-Hollands Landschap.