Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Herenboeren voor 6e keer op rij in Trouw Duurzame 100!

Gisteren werd bekend dat Herenboeren dit jaar maar liefst voor de zesde keer op rij in de top 30 van de Trouw Duurzame 100 staat. Samen met onze partnerorganisatie Aardpeer, samen voor grond werden we dit jaar als nrs 3 en 1 benoemd in de categorie ‘Landbouw en Voeding’. Ook haalde Herenboeren de 7e plek van de hele lijst van 100 duurzame initiatieven.

Herenboeren, een landelijk coöperatief landbouwconcept waarbij burgers samen eigenaar zijn van een gemengde boerderij, viert dit jaar bovendien haar 10-jarig bestaan. In die periode zijn door het hele land 22 Herenboerderijen opgericht en er zijn tientallen in oprichting.

Herenboeren is een snelgroeiende burgerbeweging die aantoont dat de productie van ons dagelijks voedsel in samenwerking mét de natuur kan. Van Assen tot Weert (Limburg) en van Rotterdam tot Enschede: verspreid over heel Nederland zijn er inmiddels 22 draaiende Herenboerderijen. Herenboeren Nederland, de overkoepelende stichting, heeft de ambitie om de komende jaren nog veel meer mensen in Nederland te helpen ‘hun’ lokale Herenboerderij op te richten.

Als burger neem je als coöperatielid van een natuurgedreven Herenboerderij zelf de regie over je eigen voedselproductie. De aangesloten ca. 250 huishoudens per boerderij halen elke week hun oogstdeel (groente, fruit, eieren en – voor wie wil – af en toe vlees) op en helpen naar wens mee op de boerderij. Elke Herenboerderij heeft één of meer professionele boeren in loondienst.

Herenboerderijen hebben geen winstoogmerk en centraal in de werkwijze staat herstel van de biodiversiteit, bodem en het sluiten van kringlopen. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dieren kunnen hun natuurlijke gedrag vertonen en lopen veelal buiten in ruime weides. De boeren zijn in loondienst en hebben een vast inkomen. Zo creëert de coöperatie een eerlijk en toekomstbestendig voedselsysteem.

Wat een Herenboerderij dan levert, is gezond, smakelijk voedsel, een fijne plek voor dieren om te leven, méér biodiversiteit en een gezonde bodem. Maar de “oogst” is breder dan dat. Terwijl leden actief betrokken zijn bij de totstandkoming van hun voedsel, ontstaat er een levendige gemeenschap, met bijvoorbeeld samen oogstfeesten vieren en ‘oude’ technieken zoals fermenteren herontdekken. Kinderen hebben vaak een eigen landje om te bewerken of gaan met de boer op ontdekkingstocht.