Zoek
Sluit dit zoekvak.

Herenboeren
Nederland

Samen duurzaam
voedsel produceren

Kom naar onze

open boerderij dagen!

Tussen 25 mei en 9 juni kun je (bijna) alle Herenboerderijen bezoeken!

Wij zijn

Herenboeren

Er zijn al 21 Herenboerderijen, verspreid over heel Nederland, en nog eens tientallen in oprichting. Samen maakt dat al meer dan 9000 Herenboeren! Word jij ook Herenboer? 

Als Herenboer ben je eigenaar, ondernemer, producent en consument van je éigen boerderij. Deze boerderij (jóuw boerderij) produceert verse groenten van het seizoen, fruit, eieren en – voor wie wil – ook af en toe vlees. Zo pak je de regie terug op zoiets belangrijks als je eigen eten. Behalve lekker en gezond, is dat ook nog eens leuk en leerzaam.

Samen eigenaar

Als Herenboer ben je met +/- 250 andere huishoudens mede-eigenaar (coöperatielid) van je eigen Herenboerderij. Er zijn meerdere boeren in dienst die als agrarisch bedrijfsleider de boerderij aansturen. Een bestuur vertegenwoordigt de leden.

Oogst verdelen

Als Herenboer haal je wekelijks op de boerderij jouw oogstdeel op. Dat kan bestaan uit groenten, fruit, eieren en (voor wie wil) af en toe vlees. Ook kruiden, graan of aardappels zijn mogelijk. Je eet met de seizoenen mee van grond uit de buurt.

Meedoen is meer

De professionele boeren die in loondienst voor de coöperatie werken, leveren de basis van de arbeid op de boerderij. Veel coöperatieleden, de ‘Herenboeren’, helpen mee op het land of in een werkgroep. Meedoen maakt meer mogelijk!

Inleg & contributie

Voor jouw huishouden leg je eenmalig € 2.000 tot € 2.500 in om de boerderij met elkaar te starten. Eén-persoons-huishoudens betalen vaak de helft van de inleg. Voor de lopende kosten is er een wekelijkse contributie van +/- € 10 tot € 15 per mond.

VIND EEN herenboerderij

bij jou in de buurt

Actieve
Herenboerderijen

Initiatiefnemer voor
een Herenboerderij
gestart

Coöperatie opgericht 
om een Herenboerderij te realiseren

Geïnteresseerde(n)
voor het starten van
een Herenboerderij

agenda

25 mei t/m 9 juni | OPEN DAGEN

Benieuwd hoe onze boerderijen eruit zien? Kom langs!

Eind mei en begin juni organiseren 17 van onze 21 Herenboerderijen een Open Dag. 

Meld je nu aan voor een gratis bezoek aan een Herenboerderij bij jou in de buurt! 

Er zijn rondleidingen en ook leuke kinderactiviteiten, zoals speurtochten, speciale kinderrondleidingen, bodembeestjes bekijken, knutselen en de gerechtjes van heuse kinderkoks proeven. 

een bijzondere plek,

de Herenboerderij

Een Herenboerderij werkt natuurgedreven. Een gezonde bodem, een goed leven voor de dieren, meer biodiversiteit en toewerken naar een gesloten kringloop, zijn daarbij de uitgangspunten. De boeren (agrarisch bedrijfsleiders) zijn in loondienst en hebben daardoor een vast inkomen. Zo creëren we samen een eerlijk en toekomstbestendig voedselsysteem. 

Als coöperatielid word je aangemoedigd om mee te helpen, al is dit niet verplicht. Je kan meewerken op het land of aansluiten bij een werkgroep. De boerderij is een bruisende plek, waar je elkaar en de boeren ontmoet. Voor de kinderen is er altijd iets te zien en te doen. Ook zijn er activiteiten als gezellige picknicks of workshops. Lees meer via de buttons.

Leden

aan het woord

Activiteiten

Geen activiteiten gepland

Nieuws

2
apr
2024

Heb je ons gespot? Een reportage over 10 jaar Herenboeren zat zojuist in het NOS achtuurjournaal! Wat voelen wij ons vereerd, trots en dankbaar dat er…

2
apr
2024

Herenboeren bestaat 10 jaar! In die tijd zijn er 21 Herenboerderijen opgericht. Van Drenthe tot Limburg en van Rotterdam tot Enschede eten al meer dan 9000…

2
apr
2024

Herenboeren werd 10 jaar geleden opgericht. In dit magazine vind je prachtige verhalen over iedereen die sinds die tijd mee heeft gebouwd. Want in de afgelopen…