Coöperatieve boerderij in Meierij nu echt van start

De coöperatieve boerderij in het hart van de Meierij gaat er komen. In het gemeentehuis van Boxtel tekenden vrijdag 8 gezinnen. Het minimum aantal van 50 is nu ruim gepasseerd.

De eerste coöperatieve boerderij van Nederland kan dus van start. In het Wilhelminapark, gelegen tussen Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel, wordt vanaf komend voorjaar op 20 hectare voedsel geproduceerd. Vrijdagavond 11 december gaven nog eens 8 huishoudens aan hun voedselproductie via Herenboeren in eigen hand te willen nemen.

Hiermee is het minimale aantal benodigde huishoudens van vijftig behaald; ruim een kwart van de uiteindelijk benodigde 200. Vanaf komend voorjaar kan er op het Wilhelminapark op duurzame wijze voedsel worden geproduceerd, exclusief voor de leden van de binnenkort op te richten coöperatie.

De raadszaal van Boxtel was met honderd aanwezigen goed gevuld met onder meer herenboeren in spe en andere geïnteresseerden, betrokkenen en vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van Boxtel. Ze kwamen samen voor wat een feestelijke avond moest worden. En dat werd het.

De aanwezigen werden enthousiast bijgepraat over het initiatief. Onder meer de bodemvruchtbaarheid kwam aan bod, de plannen voor de teelt en de werkzaamheden die verricht zijn en worden om het gebied klaar te stomen voor de voedselproductie. Onder meer Pim Ketelaars, voorzitter Herenboeren Wilhelminapark, greep terug op de talrijke inspirerende ontmoetingen met geïnteresseerde burgers op verschillende locaties in de regio.

Geert van der Veer, voorzitter Herenboeren Nederland, hield een inspirerend betoog over de landelijke beweging. ‘Op tal van plaatsen staan mensen op die een Herenboerderij willen starten’, vertelde hij. Dordrecht, Winterswijk, Amsterdam, Groningen, Zwolle; het zijn maar enkele van de vele steden en dorpen waar het borrelt en bruist.

Verder kondigde hij de oprichting van een fonds aan. Met dat fonds is het mogelijk om mensen die moeite hebben met de eenmalige investering van 2000 euro, te helpen. ‘Want eerlijk, duurzaam eten van dichtbij moet er voor iedereen zijn’, aldus Van der Veer vol overtuiging.

Streekorganisatie Het Groene Woud heeft laten weten zich als volwaardig ambassadeur te willen opstellen en mee te willen denken in de financiering van het fonds. Ook heeft Herenboeren Nederland inmiddels diverse onderwijsinstellingen en gerenommeerde onderzoeksinstellingen waaronder het Copernicus Instituut aan zich gebonden.

Verder werd bekend gemaakt dat de Marggraff Stichting, eigenaar van Wilhelminapark, samen met Herenboeren optrekt bij de landelijke uitrol van het concept. Een concept dat consumenten eigenaar maakt van een coöperatieve boerderij; een boer is in dienst van die coöperatie.

Het hoogtepunt van de avond was ongetwijfeld het moment waarop de vraag ‘Wie? Wie van jullie tekent vanavond nog vóór Herenboeren Wilhelminapark’, door de raadszaal klonk. Onder luid applaus stonden 1, 2, 3, en uiteindelijk 8 mensen op. Daarmee is het minimum aantal deelnemers ruimschoots bereikt en kan gestart worden met de voorbereidingen op de teelt.

Nog deze week ontvangen alle leden een ‘wat-wil-ik eten-enquête.’ Die vormt mede de basis voor het teeltplan dat op korte termijn vastgesteld moet worden.

Bron: De Meierij