Search
Close this search box.

Herenboeren in rapport LNV over innovatie en perspectief

‘Maatschappelijke initiatieven zoals Land van Ons en Herenboeren bieden perspectief voor boeren die een rol in de transitie naar natuurinclusieve landbouw willen spelen’, zo schrijft het Ministerie van LNV in een rapport over innovatie en perspectief voor de landbouw, dat in januari uitkwam.

De auteurs vroegen ook twee boeren hoe het is om bij Herenboeren te werken.

“Het mooie aan het werken bij Herenboeren vind ik dat de rollen van consument en producent worden doorbroken. Als Herenboeren-boer heb je dagelijks intensief contact met alle mensen die producten van de boerderij eten. Daarnaast werk je op een écht gemengd bedrijf: met de hele kringloop op één boerderij en alle kwaliteiten van dieren en planten op één plek die elkaar, over en weer, versterken.” – Ledjaar van Houten (44), boer-bedrijfsleider van Herenboeren Aan den Drecht, Leimuiden.

“Proberen tegelijkertijd perfecte wortels te telen, leiding te geven aan een grote groep leden, plannen te maken voor een circulair bedrijf en zorgen dat de varkens niet uitbreken: de fantastisch hectische wereld van een Herenboeren-boer. Wat de baan daarnaast zo tof maakt voor mij, is de vrijheid om als boer bedrijfsleider te zijn zonder financiële risico’s en ook nog onderdeel te zijn van een netwerk met collega’s. Als Herenboeren-boer ben je bezig met alle facetten van het boer-zijn. Tuinbouw, akkerbouw, fruit, kasteelt, dieren… Daarnaast werk je ook nog eens met een grote verscheidenheid aan mensen. Dat maakt het werk ontzettend divers en afwisselend. Dat is de kracht en tegelijk de grote uitdaging.” – Mick van Reem (32), boer-bedrijfsleider van Herenboeren Nieuw-Bureveld, De Bilt.