Zoek
Sluit dit zoekvak.

Samenwerking met Pomona & Belgische Burgerboeren

Samenwerking over de grens

In Vlaanderen wordt het model van Herenboeren – vertaald als BurgerBoeren – naar de provincie Antwerpen gehaald.  Vanuit Pomona vzw (vernoemd naar de Romeinse godin van de boomvruchten) is in 2021 het project BurgerBoeren opgestart. Het doel is om te komen tot een voedselsysteem dat ecologisch herstellend, economisch herstellend én sociaal herstellend is. De organisatie zoekt en ondersteunt boeren en burgers met interesse om samen een coöperatief landbouwmodel op te richten. Het Herenboeren-concept wordt daarbij niet één op één gekopieerd, maar er is gewerkt aan een model dat past bij de situatie in België. Herenboeren Nederland werkt samen met Pomona en deelt haar kennis en ervaring van de afgelopen jaren om ook in België tot een succesvolle beweging te komen.

De eerste Pomona-boerderij, Pomona Puur Natuur in Melselse (nabij Antwerpen) is in 2018 gestart en inmiddels is er een tweede boerderij in oprichting en worden er verschillende kartrekkersgroepen gevormd.

Op 30 januari 2023 organiseerde Pomona een meerdaags evenement over de toekomst van herstellende landbouw. Hier was naast de Amerikaanse bio-boer Mark Shepard (bekend van New Forest Farm en het boek Restoration Agriculture) ook ‘onze’ eigen Herenboeren-oprichter Geert van der Veer één van de keynote sprekers. Klik hier voor een leuke korte overzichtsvideo van het evenement. Hier vind je meer info over hoe je alle presentaties van dit evenement, inclusief die van Mark Shepard en Geert van der Veer, gratis terug kan kijken.