Herenboerderij ‘Hof van Rhee’ uit Assen is afgelopen vrijdag onderscheiden met het SDG-predicaat, de hoogste onderscheiding voor duurzame projecten uitgereikt door het lokale VN-initiatief SDG regio Drenthe-Groningen. Vier van de coöperatieleden van deze coöperatieve duurzame boerderij namen het huldebetoon in Theater DNK in ontvangst uit handen van de directeur van SDG Nederland, de heer Rob van Poelje, onder toeziend oog van wethouder Bert Jan ten Oever.
Coöperatie Herenboeren Assen werd door de jury geprezen om het verwezenlijken van meerdere van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (‘Sustainable Development Goals’) van de Verenigde Naties. Het gaat daarbij om sociale, ecologische en economische duurzaamheid. “Herenboeren Assen laat zien dat de kracht van verandering in onze eigen handen ligt“, aldus Anita van der Noord, regiocoördinator SDG Nederland voor Drenthe en Groningen.
Herenboeren ‘Hof van Rhee’ is een gemengd bedrijf even ten noorden van Assen op 20 hectare landbouwgrond met koeien, varkens, kippen, een fruitboomgaard, groentebedden, kassen en een prachtige kruidentuin. De verse oogsten worden in z’n geheel verdeeld onder de 500 coöperatieleden, die daarvoor gemiddeld zo’n € 11 per week betalen. Het werk op het land wordt gedaan door twee professionele boeren, geassisteerd door een flink aantal leden, op natuurinclusieve en circulaire wijze. Bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn daarbij niet aan de orde.
De duurzame ontwikkelingsdoelen waarvoor Herenboeren Assen het predicaat heeft ontvangen zijn (bron: Juryrapport).
– SDG 2 en SDG3: honger verminderen en gezondheid te bevorderen, door lokaal voedsel te produceren zoals groenten, fruit, eieren en vlees;
– SDG 12: verantwoorde productie en consumptie, door circulair en natuurinclusief te werken, en natuurlijke kringlopen te respecteren en versterken;
– SDG 13 en SDG 15: behoud van klimaat en biodiversiteit, door lokaal en kleinschalig te werken en actief de biodiversiteit en gezonde ecosystemen te bevorderen;
– SDG 17: samenwerken met lokale partners om de eigen impact te vergroten;
– SDG 4 en 9: door scholen te betrekken en het publiek voor te lichten over duurzaamheid, landbouw en innovatie, inspireren ze volgende generaties om zorg te dragen voor onze planeet;
– SDG 11: door zich te richten op lokaal voedsel, gemeenschapsvorming en samenwerking, dragen ze bij aan het creëren van duurzame steden en gemeenschappen.
Anita van der Noord, regiocoördinator SDG Nederland voor Drenthe en Groningen, gaf nog een mooi compliment: “Hun aanpak, waarbij economische, sociale en ecologische duurzaamheid hand in hand gaan, is een voorbeeld voor ons allemaal. Transparantie, betrokkenheid en bewustwording zijn de pijlers waarop deze boerderij is gebouwd, en maken hen een voorloper op het gebied van duurzame ontwikkeling. Herenboeren Assen nodigt ons uit om mee te doen, om samen de wereld van morgen vorm te geven—een wereld waarin duurzaamheid de norm is en gemeenschappen de drijvende kracht vormen.”.
Wil je je (op persoonlijke titel) aansluiten bij Herenboeren Assen? Dat kan! Kijk op assen.herenboeren.nl voor het inschrijfformulier en/of contactgegevens.