Search
Close this search box.

‘Seed Matters’ congres met Vandana Shiva

Save the date! In het weekend van 1 en 2 juni vindt een inspirerend congres plaats: ‘Seed Matters’. Hier wordt vanuit allerlei invalshoeken informatie gedeeld over zaadbehoud voor de biologische en biodynamische sector. Een relevant onderwerp, nu ook Europa lijkt te kiezen voor gentechvoedsel.

De wereldberoemde activiste Vandana Shiva komt dit weekend naar Nederland. Zij voert in India al decennialang strijd tegen de overheersende krachten van zaadgoedmultinationals. Ben je nog niet bekend met Vandana Shiva? Dan kunnen we dit inspirerende interview door Nadine Maarhuis voor MaatschapWij zeker aanraden.

Op zaterdag 1 juni is er een programma voor boeren, op zondag 2 juni is er een publieksevenement, beide met o.a. Vandana Shiva.

Het programma is nog niet definitief, hieronder vind je voor beide dagen het conceptprogramma.

Aanmelden?

A. Concept-programma boeren (za 1 juni)

Er speelt veel op het gebied van ons zaaizaad. De soortenrijkdom op de rassenlijsten is de afgelopen decennia kleiner en kleiner geworden. Zaadfirma’s worden overgenomen door chemische concerns die ook landbouwgif en medicijnen produceren. Patentvrij en gentechvrij zaadgoed staat steeds verder onder druk. En nu ook Europa dreigt te kiezen voor een laagdrempelige toelating van gentechvoedsel is het de vraag wat we hier als telers, veredelaars en onderzoekers tegenover kunnen zetten. Daarnaast speelt de vraag hoe we de consumeent hier in mee kunnen nemen. Kortom: hoe behouden consument én agrarische sector hun onafhankelijkheid?

In dit congres praten we je bij over de huidige stand van zaken in Den Haag en Brussel als het gaat om etiketteringsplicht, afspraken over het voorkomen van besmetting op het veld en de rol van patenten die de autonomie van de kwekers uithollen en kleine veredelingsbedrijven buiten spel zet.

Naast de bedreigingen gaat dit congres ook juist over mogelijkheden. Welke kansrijke initiatieven met bijv. zaadvaste rassen zijn al opgestart? En wat zijn de ervaringen van boeren die hiermee werken? Hoe kunnen we deze ervaringen verder brengen?

Met in ons midden de wereldberoemde Indiase wetenschapper en activiste Vandana Shiva. Zij creëerde met Navdanya in India de ‘Gardens of Hope‘, met talloze variëteiten van o.a. rijst. Wat kunnen we van haar ervaringen leren, in de strijd tegen monopolisering van zaadgoed en voor het behoud van agrobiodiversiteit?

Met dank aan onze sponsoren en mede in het kader van 100-jarig jubileum van de biodynamische landbouw, bieden wij een dag vol inspiratie en kennisuitwisseling voor iedereen die betrokken is bij behoud van een grote variëteit aan zaadgoed geschikt voor de biologische  en agro-ecologische landbouw. Omdat zaadgoed ons cultureel erfgoed is en de bron van ons bestaan. Dat is iets anders dan zaadgoed waarbij natuurlijke eigenschappen middels een technische ingreep worden gepatenteerd door multinationals in agrochemie en zaadgoed. Seed Matters!

Kosten ticket: €40 incl. biologische lunch. 

Programma

9.30 inloop met koffie/thee

10.00 Opening

10.10 – 10.40 Michel Haring, hoogleraar plantenfysiologie aan de UvA. Onze landbouw moet radicaal veranderen. Wat kan technologische of holistische plantenveredeling ons opleveren? Overdenkingen van een plantenbiotechnoloog met een warm hart voor biodynamische landbouw.

10.40 – 11.35 Dr. Vandana Shiva vertelt over haar strijd tegen de agrochemische landbouw in India. Wat zijn haar lessons learned?  En kan haar ‘Navdanya’ project  ook een inspiratie vormen voor ons land?

11.35- 11.45 Korte pauze

11.45 -12.30 Drie korte inleidingen op de belangrijkste thema’s waar in de middag groepsgewijs over kan worden gesproken.

De politiek. 

Marian Blom (Bionext / IFOAM) en Arno Dekker (LNV). Wat gebeurt er in Brussel en Den Haag? Over patenten, etikettering en een gentechvrije bio-sector.

De sector.

Theo Boon, Odin  en emeritus hoogleraar biologische veredeling Edith Lammerts van Bueren.  Om zaadvaste rassen te veredelen is er tijd en menskracht nodig. Dat kost geld, om dit te realiseren is een project vanuit het fonds New definitions (IONA, Claudy Jongstra, Odin) gestart. Een voorbeeld van kansrijke ontwikkelingsprogramma’s voor biologisch zaadgoed verder te ontwikkelen.

De praktijk.

Nederlandse witlofteler Leen Jan Reedijk van Nieuw Bonaventura en Greet Lambrecht van de Vlaamse boerderij Akelei. Wat maakt het werken met zaadvaste rassen de moeite waard? Waar doen ze in de praktijk. Welke methodes gebruiken ze>

 Jos Jeukens en René Groenen Wanneer zou je zelf met zaadvaste rassen beginnen? Hoe kom je aan goede zaden? Waar haal je ze? Waar moet je op letten? Wat zijn echte beginners fouten?

12.30 -13.15 Biologische lunch

13.15- 14.15  Groepsgesprekken over de thema’s van en met de inleiders en de praktijkdeskundige. Ook kunnen kleinere groepen over deelonderwerpen worden gevormd.

14.15- 15.15 Terugkoppeling en uitwisseling

15.30- 15.45 Closing remarks Vandana Shiva

Dagvoorzitter: Bert van Ruitenbeek, Stichting Demeter

Aanmelden voor 1 juni?

Voor 1 juni kunnen professionele boeren in dienst bij Herenboeren zich aanmelden via kam@herenboeren.nl.
Andere professionele boeren kunnen zich voor 1 juni aanmelden via deze link.

 

B. Concept-programma publieksevenement (zo 2 juni) 

Op zondagmiddag 2 juni is er in De Meerpaal in Dronten een filmvertoning van ‘The Seeds of Vandana Shiva’ (kijk hier de trailer).

Aansluitend is er een discussie met Vandana Shiva over de dieperliggende maatschappelijke vraagstukken die ten grondslag liggen aan de overheersing van de industriële landbouw. Te denken valt aan kolonialisme, sociale- en genderongelijkheid, verlies aan democratie en voedselsoevereiniteit en de negatieve gevolgen monopolisering in de voedselketen voor klimaat en biodiversiteit.

Aanmelden voor 2 juni? 

Voor het publieksevenement op 2 juni zijn de tickets vanaf half april verkrijgbaar via https://www.meerpaal.nl/

 

Hoofdsponsor van dit weekend: 
NaNa Bio
Overige sponsoren:
BD Totaal
Bonaventura
De BD Vereniging
Herenboeren Nederland
Stichting Demeter
Odin
Mede-organisatoren:
René Groenen (oprichter van de Beersche Hoeve en bestuurslid Kultursaat)
Koos Bakker
Marjon Wijdeven (Vitalfoodmanagement)