Search
Close this search box.

19e Herenboerderij van start bij Goes!

Maandagavond 25 maart vond de “oprichting” plaats van de 19e Herenboerderij, Herenboeren Hoeve van der Meulen. Deze Herenboerderij ligt bij het dorpje ‘s-Heer Abtskerke, net onder Goes. Het land dat de Herenboerderij pacht ligt op een historische boerderij met landerijen die in bezit is van Stichting Het Zeeuwse Landschap. Een prachtige plek!

De Herenboeren-coöperatie Hoeve van der Meulen pacht hier 14ha landbouwgrond inclusief een bestaande boomgaard. Boer Just Hamming is in loondienst genomen om de Herenboerderij op te gaan zetten. Er zijn onlangs al 12 varkens ‘geleasd’, die druk bezig zijn het onkruid op het land op te ruimen.

Maandagavond 25 maart vond de oprichtings-ledenvergadering plaats. Op deze ledenvergadering waren 120 van de 177 mede-eigenaren van de coöperatie vertegenwoordigd. Het is de bedoeling dat niet alleen de boer het werk doet. De mede-eigenaren staan te popelen om samen met de boer aan de slag te gaan. In de afgelopen maanden zijn door de coöperatieleden al zo’n 15 werkgroepen opgericht om de Herenboerderij te ondersteunen, denk aan de Varkenshoeders, Techniek & infra, Samen, Monitoring, Uitgifte (van de wekelijkse oogstpakketten) en Groenteteelt.

Het coöperatiebestuur is voortvarend aan de slag gegaan met de uitdagingen op deze plek. Belangrijkste is de beschikbaarheid van water: het grondwater is namelijk zilt. Daarom wordt een groot bassin aangelegd waarin, in de winter, water uit de sloot kan worden gepompt. Dat water is dan in de zomer beschikbaar voor de planten en bomen.

De Herenboeren van Hoeve van der Meulen hopen de komende tijd op droog weer, zodat het bassin zonder vertraging kan worden aangelegd én gevuld voor het komende teeltseizoen. Er ligt namelijk een ambitieus teeltplan klaar voor uitvoering.

Voor een latere fase zijn er plannen voor hagen, kippen, tunnelkas, kleinfruit, aanvulling van de boomgaard én een voor Herenboeren behoorlijk nieuwe teeltwijze, namelijk het telen van de meeste groente op No-Dig bedden (op de klei opgebrachte compost met houtsnipperpaden ertussen).

Kom je uit de buurt & lijkt het je ook leuk om Herenboer te worden? Er is nog plek voor mede-eigenaren. Kijk voor meer info op hoevevandermeulen.herenboeren.nl