Search
Close this search box.

Interview met Herenboeren-oprichter Geert

Herenboeren-oprichter Geert van der Veer werd afgelopen zomer geïnterviewd door de mensen achter het regeneratieve platform “We Are the Regeneration“. Het duurde eventjes voordat het gepubliceerd werd, maar hier is het dan. Een diepgaande longread over de (regeneratieve) landbouwtransitie en hoe Geert hier zich al meer dan 10 jaar met hart en ziel voor inzet. Zeker een aanrader om te begrijpen waarom Herenboeren is opgericht en waar we als Herenboerenbeweging naar toe werken.

Een voorproefje:

Waarom ben je zo gefascineerd door ecologie?

“Ik heb van mijn 11e tot mijn 27e rondgelopen op een boomkwekerij. Het heeft me altijd mateloos gefascineerd dat je een minuscule eikel in de grond stopt die dan over lange jaren uitgroeit tot een reusachtige eik. Zonder dat de grond ooit ‘opgebruikt’ raakt. Waar komt de voeding dan vandaan? Ik ben gaan leren over ecologische kringlopen en samenhang. Dat systemen met complexere samenhangen ook de stabielere systemen zijn. En ik ben gaan beseffen hoe wonderlijk het is dat ons voedsel op dezelfde manier uit de grond komt. Zelfs als je vlees eet, want dieren worden ook gevoed vanuit de grond. Ik heb het altijd prachtig gevonden: ons eten komt gewoon uit de grond. Dit is dus het wonder dat onze planeet te bieden heeft! Toen ben ik gaan denken: ik hoef geen dingen te onderzoeken, het ontbreekt gewoon aan mensen die iets doen met deze inzichten. Nou, daarom ben ik zo’n doener.”

Het hele artikel lees je hier.

Foto: Gabriela Hengeveld voor We Are The Regeneration.