Boer (m/v) gezocht voor Herenboeren Rorik (Beverwijk)

Herenboeren Rorik (Beverwijk) zoekt per winter/voorjaar 2024 een agrarisch bedrijfsleider voor 32–38u per week.

Ben jij een praktische aanpakker met kennis van zaken en de benodigde sociale en communicatieve vaardigheden om samen te werken met een grote groep vrijwilligers? Lees dan vooral door! 

Wat is er bijzonder aan werken op een Herenboerderij?

Een Herenboerderij is een gemengde boerderij, met de nadruk op groenteteelt, maar heeft daarnaast ook fruitteelt en veeteelt. Er zijn momenteel 18 Herenboerderijen in Nederland die elk uit ongeveer 20 ha bestaan, waarvan gemiddeld 4 ha groenteteelt, 1-2 ha fruit, 20 varkens, 250 kippen en soms ook een aantal koeien. Ook zijn er ruim 35 initiatiefgroepen in Nederland die werken aan hun eigen Herenboerderij.

De boerderij is eigendom van een coöperatie van 200-270 huishoudens, die de directe afnemers zijn van de producten. Een Herenboerderij werkt natuurgedreven, waarbij biologisch de ondergrens is, maar we zijn niet Skal-gecertificeerd. Een Herenboerderij werkt volgens de 3 uitgangspunten en 7 pijlers die hier staan uitgelegd.

Via deze filmpjes van Herenboerderij Willemhoeve (bij Soest/Baarn) en Herenboerderij Land van Weert krijg je een goede indruk van de omvang van een Herenboerderij. In dit animatiefilmpje wordt het Herenboeren-concept kort en snel uitgelegd vanuit het perspectief van de leden. Uitgebreidere informatie vind je op onze website www.herenboeren.nl.

Wat verwachten wij van een Herenboeren-boer?

Als agrarisch bedrijfsleider ben je de meewerkend voorman (m/v) die coördineert, stuurt en controleert op de uitvoering van alle landbouwkundige werkzaamheden tot en met de oogst en uitlevering/distributie. Je beschikt minimaal over een agrarische opleiding in de tuinbouw (mbo 4), een hbo-werk-/denkniveau en enkele jaren relevante werkervaring als zelfstandig medewerker of eindverantwoordelijke. Met jouw digitale vaardigheden ben je snel bekend met geautomatiseerde systemen en applicaties. Administratieve zaken bijvoorbeeld rondom wet- en regelgeving worden door jou geregeld.

De leden van de coöperatie zijn betrokken bij de productie en worden gestimuleerd mee te helpen op de boerderij. Communicatief en vooral sociaal ben je zeer bedreven om te werken met een grote groep vrijwilligers en hen actief bij de boerderij te betrekken. Je bent leergierig en gemotiveerd om je te ontwikkelen in het Herenboerenvak, je kunt dit ook aan anderen overbrengen.

We vinden het een pré als: 

 – Je werkervaring (deels) bestaat uit biologische bedrijfsvoering en gemengde bedrijfsvoering;

– Je in het bezit bent van BHV/EHBO en VCA;

– Je (onderhouds)werk zelfstandig uit kan voeren of aan kunt sturen (bijv. timmeren, lassen, water en elektra);

– Je een sterk lokaal agrarisch netwerk in de omgeving van onze boerderij hebt (andere boeren, loonwerkers, mechanisatiebedrijven) of als je bewezen ervaring hebt in het opbouwen van een lokaal agrarisch netwerk.

Over Herenboeren Rorik (Beverwijk)

Herenboeren Rorik gaat begin 2024 van start op Landgoed Rorik bij Beverwijk en deze energieke coöperatie staat te trappelen om samen met jou als agrarisch bedrijfsleider een bloeiend bedrijf op te zetten. Kijk ook op rorik.herenboeren.nl

Solliciteren

Ben je enthousiast om boer bij Herenboeren te worden? Wij bieden een fulltime (32 – 38u p.w.) aanstelling.  Arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Open Teelten en salaris is afhankelijk van functie, leeftijd en ervaring.

Je motivatiebrief en CV kun je sturen naar Mariska Pater: mariska@herenboeren.nl. We zijn benieuwd naar jouw beweegredenen om je aan te willen sluiten bij de Herenboerenbeweging en in het bijzonder jouw drijfveren om een boerderij te ontwikkelen die zoveel mogelijk werkt met kringlopen.

Deze vacature is uitgezet op 18-12-2023 en heeft geen vooraf vastgestelde einddatum. Wel vragen we je niet te lang te wachten met reageren, omdat we graag zo snel mogelijk met kandidaten in contact komen.

Je kunt deze vacature ook als PDF openen en downloaden.


De Herenboerderij in beeld (deze foto’s hieronder zijn van verschillende Herenboerderijen).

Herenboerderijen zijn bijna allemaal gemengde bedrijven.

 

Leden van de coöperatie helpen vaak mee op het land.

 

Veel Herenboerderijen verbouwen graan voor veevoer of zelfs voor eigen brood.

 

Leden verzorgen de wekelijkse uitgifte van oogstpakketten op de boerderij.

 

Een Herenboerderij is eigendom van een coöperatie van gemiddeld 200-270 huishoudens.
Op ALV’s beslissen zij mee over belangrijke onderwerpen.