Zoek
Sluit dit zoekvak.

Open Dagen

Kom kijken
op een Herenboerderij!

Open dagen

op de boerderij!

Herenboeren bestaat 10 jaar! In die tijd zijn er 21 Herenboerderijen opgericht. Van Drenthe tot Limburg en van Rotterdam tot Enschede eten al meer dan 9000 Herenboeren van hun eigen boerderij: onbespoten groente en fruit, eieren en – voor wie wil – af en toe vlees van dieren die bijna altijd lekker buiten rondscharrelen. 

Benieuwd hoe onze boerderijen eruit zien? Meld je nu aan voor een gratis bezoek aan een Herenboerderij bij jou in de buurt!

Breng gerust je (klein)kids mee! Er zijn bij de Open Dagen leuke kinderactiviteiten, zoals speurtochten, kinderrondleidingen, bodembeestjes bekijken, knutselen en de gerechtjes van heuse kinderkoks proeven.

Tijdens de rondleidingen op onze Open Dagen vertellen we wat er verbouwd wordt en hoe we te werk gaan zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Ook leer je hoe we de biodiversiteit en het bodemleven bevorderen en kun je de dieren van dichtbij bekijken.

Fijn als je met het OV, op de fiets of lopend komt, want je kunt maar (zeer) beperkt parkeren bij de boerderijen.

Er zijn 17 van de 21 boerderijen die een Open Dag organiseren, je vindt ze op de kaart hieronder.

Vind een Herenboerderij

bij jou in de buurt

kaart-HBLogo

Herenboerderij

aanmeldformulier

open dagen

Wat leuk dat je je gaat aanmelden voor onze Open Dagen. Kies een locatie en datum en vul je gegevens in. Tot op de boerderij!

"*" geeft vereiste velden aan

Aantal personen*
Aantal volwassenen
Aantal kinderen (>2 jaar)
Naam*
E-mailadres*
Voer een getal kleiner dan of gelijk aan 100 in.
Wil je meer over ons weten?
Instemming*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEDEN

AAN HET WOORD

een aantal

vragen die we vaak krijgen

Een Herenboerderij is een  gemengde boerderij, waar groentes en fruit worden verbouwd en daarnaast ook dieren worden gehouden (voor eieren en/of vlees). De dieren spelen een belangrijke rol in de kringloop op de boerderij.

Een groep mensen uit regio hebben samen deze boerderij opgericht. Ze vormen samen een coöperatie. De boerderij wordt gerund door één of meerdere boeren, die in loondienst zijn van de coöperatie. Zo zijn zij zeker van een stabiel en eerlijk loon. 

De producten van de Herenboerderij worden alleen door de leden van de coöperatie gegeten, ze worden verder niet verkocht aan anderen. 

Een Herenboerderij bestaat uit zo’n 200-270 huishoudens, oftewel 500 ‘monden’ (eters). Een Herenboerderij is 15 tot 20 hectare groot.

De visie van Herenboeren is dat je natuurlijk voedsel eet (de boerderij werkt zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest) en je eten van dichtbij haalt. De dieren hebben een goed leven en de natuur op en om de boerderij wordt gerespecteerd en hersteld.

Alle mensen die lid zijn van de coöperatie, zijn samen mede-eigenaren van de boerderij. Dat zijn de ‘Herenboeren’!

Elke Herenboerderij heeft meerdere professionele boeren in dienst, waarvan één agrarisch bedrijfsleider en één of meerdere ondersteunende boeren. Deze professionals noemen we ‘boeren’ of ‘Herenboeren-boeren’.  

De allereerste Herenboerderij werd opgericht in het dorpje Boxtel in Noord-Brabant in 2016. Een tweede Herenboerderij volgde in 2019 in Loenen, net ten zuiden van Apeldoorn. In de vijf jaar daarna (2020-2024) zijn er maar liefst nóg 17 Herenboerderijen gestart, verspreid over het hele land. Er zijn er per voorjaar 2024 dus al 19 in totaal.

En daar komen dit jaar nog eens 3-4 boerderijen bij die op het punt staan van start te gaan.  

Door het hele land heen werken nog eens meer dan 35 initiatiefgroepen aan de oprichting van hun eigen Herenboerderij. Je kunt hier op onze kaart ook de Herenboerderijen-in-oprichting bekijken.

Op de meeste boerderijen is nog plek om aan te sluiten. Op de Open Dagen is er zeker gelegenheid om hier naar te vragen. Je kunt dan ook al je vragen stellen over hoe het werkt om lid te worden.

Ja, als vegetariër kun je  heel goed lid zijn van de coöperatie. Je kunt ervoor kiezen om alleen vegetarische producten zoals groenten, fruit, eieren, aardappelen, graan, kruiden, eetbare bloemen etc. af te nemen. Het vleespakket is optioneel en daar betaal je ook iets meer voor.

Officieel niet. Biologisch is een officieel door SKAL verleend keurmerk. Iedereen die een biologisch product koopt bij een boer, speciaalzaak of supermarkt, weet dan dat het voldoet aan de criteria van het keurmerk.

Een Herenboerderij verkoopt geen producten,  want we zijn onze eigen afzetmarkt. Daarmee zijn we niet verplicht een keurmerk aan te vragen.

We bepalen liever zelf hoe we werken aan een in alle opzichten duurzame voedselproductie. We houden ons wel aan de SKAL richtlijnen als ondergrens, maar stellen onszelf op veel fronten ook nog hogere eisen.

Chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden op de Herenboerderij nooit gebruikt.

NB: in februari 2021 schreven we een uitgebreider artikel over dit onderwerp samen met Michaël Wilde, directeur van ketenorganisatie Bionext, met de titel “To bio or not to bio” is niet relevant

Met zo’n 250 andere huishoudens ben je gedeeld eigenaar van een Herenboerderij.

Hiervoor investeer je eenmalig rond de €2000,- tot €2500,- bij de start van de boerderij, of bij de start van je lidmaatschap. Dit is een eenmalig bedrag en je krijgt hiervoor een  officieel certificaat dat je mede-eigenaar bent.

De jaarlijkse kosten worden uit een wekelijkse contributie bepaald. Samen met de 250 andere huishoudens betaal je samen de lopende kosten van de boerderij. Dit komt neer op wekelijks gemiddeld €10,- tot €15,- per persoon. Daarvoor haal je iedere week jouw oogstdeel op.

We hebben een speciale ‘Veelgestelde Vragen’ pagina. Daar worden véél meer vragen beantwoord. Klik hier om naar alle ‘Veelgestelde Vragen‘ te gaan.