Zoek
Sluit dit zoekvak.

Terugblik 10 jaar Herenboeren event in Kamerik

Afgelopen dinsdag 31 oktober bestond stichting Herenboeren precies 10 jaar! We vierden dat met een bescheiden gezelschap van vertegenwoordigers van alle boerderijen en kartrekkers, evenals enkele helden van het eerste uur én een aantal zeer betrokken externe genodigden. We mochten met dit gezelschap neerstrijken op – hoe toepasselijk – de landelijk gelegen evenementenlocatie ‘De Boerinn‘ bij Woerden. Dankzij de Herenboeren Nederland teamleden Leah, Nathalie en Roel, ondersteund door Inge van Plaats De Kleine Aarde – was er een inspirerend programma met veel interactie met de zaal.

Gesprek met enkele Herenboeren-boeren
Dagvoorzitter Janneke van der Heijden sprak op het podium onder meer met boeren Rianne Joolink, Gina van Gorp en Geert van den Bruggen. Geert was (en is nog steeds!) de allereerste Herenboeren-boer van de eerste Herenboerderij op het Wilhelminapark in Boxtel. Gina deelde met het publiek dat ze de dag erna met pensioen zou gaan, maar zó enthousiast is van ‘haar’ Herenboerderij bij Tilburg (Herenboeren Goedentijd bij Alphen) dat ze een speciaal nieuw contract krijgt omdat ze nog lang niet weg wil. Een iets uitgebreider interview met Gina lees je hier. Rianne vertelde hoe ze vanaf de biologische boerenopleiding De Warmonderhof eerst stage liep bij Herenboeren Wenumseveld in Apeldoorn-Noord en direct daarna een baan vond bij Herenboeren De Groote Modderkolk in Loenen.

Dagvoorzitter Janneke met boer Gina. Foto: Joris Louwes.

De “Herenboeren band”
Tussendoor was er muziek van een heuse “Herenboeren band” bestaande uit het echtpaar Frank & Petra van Geffen, zelf ook mede-eigenaar van Herenboeren Willemshoeve in Soest. Zij schreven voor deze gelegenheid twee speciale liedjes over Herenboeren, eentje op de melodie van het bekende nummer ‘Droomland‘ en een nummer met de titel ‘Save the last dance‘.

De band: Frank & Petra van Geffen van Herenboeren Wilhelminapark. Foto: Joris Louwes.

Reflectie rondom het thema “Hobbels en Helden”
De gasten werden ook uitgenodigd te reflecteren op het thema van dit lustrumjaar, “Hobbels en Helden”, door middel van schildersezels met doeken erop. Daarop mocht iedere gast een associatie delen met een ‘hobbel’ of een ‘held’ (of hoogtepunt) van de Herenboerenbeweging. De doeken hadden verschillende subthema’s en dus ook verschillende kleuren, waaronder de 3 pijlers van het Herenboerenconcept (natuurgedreven, sociaal verbonden en economisch gedragen). De teksten op de doeken werden in het tweede deel van het programma verweven in een gesprek met meerdere mensen uit de zaal. Daar kwamen ook meteen weer nieuwe verbindingen uit voort, zoals voorzitter Henk van Herenboeren Willemshoeve die één van de kartrekkers van Herenboeren Hoeksche Waard spontaan op de koffie uitnodigde om zijn ervaringen te delen rondom het verwerven van (pacht)grond voor je eigen Herenboerderij.

Dagvoorzitter Janneke bespreekt de teksten op de doeken met ‘Hobbels en Helden’ met mensen uit de zaal. Foto: Joris Louwes.

Lezing Michiel Korthals
Emeritus hoogleraar Toegepaste Filosofie (WUR en VU) Michiel Korthals hield de zaal geboeid met zijn lezing over ‘De noodzaak en lusten van lokale voeding’ waarin hij de praktische uitwerking van het Herenboeren concept heel treffend koppelde aan de uitdagingen op het gebied van klimaat, biodiversiteit en bodemgezondheid waar we anno 2023 voor staan met zijn allen. Een PDF versie van zijn presentatie vind je hier.

(Emeritus) professor Michiel Korthals. Foto: Joris Louwes.

Herenboeren-catering
Rond etenstijd werd er een maaltijd (twee vegetarische curry’s en een uitgebreide saladebar) geserveerd met groenten van 3 Herenboerderijen (natuurlijk!). Herenboeren De Vlinderstrik, Herenboeren Goedentijd en Herenboeren Duinstreek waren zo royaal om enkele kisten met groentes aan te bieden, waar de cateraar haar heerlijke gerechten mee had bereid. Haar foodtruck stond op een plek dat nog extra opgevrolijkt werd met feestlampjes, kampvuurtjes en uitgeholde pompoenen met HB-logo.

De catering was natuurlijk bereid met ingrediënten van de Herenboerderij(en). Foto: Joris Louwes.

Presentatie van het jubileummagazine 
De avond eindigde met de presentatie van het jubileummagazine ’10 jaar Herenboeren’, een co-productie van Herenboeren Nederland met Communicatiebureau De Lynx.  Uit handen van communicatiemedewerker Anneke werd het eerste magazine overhandigd aan de jongste uit de zaal. Dat bleek boer Jiri Postma van Herenboeren Wenumseveld, Apeldoorn-Noord.

Het magazine zit boordevol verdiepende verhalen en prachtig beeldmateriaal van alle gelederen van de Herenboerenbeweging: boeren, coöperatieleden, bestuursleden en experts. Dit heeft een inspirerend magazine opgeleverd dat met verve laat zien hoe bijzonder de groei van onze beweging is en hoe zij mensen met elkáár verbindt maar ook met het land en met hun voedsel. De veelheid van de initiatieven en de enorme drive van alle betrokkenen komen steeds weer terug. Extra kers op de taart is het unieke Herenboeren ganzenbord, mét Herenboeren-specifieke versnellers en valkuilen, zoals coloradokevers in de aardappels, een zieke boer en een lekke trekkerband in plaats van de bekende put, doornen etc.

Je lees het digitale online magazine hier.

Op zaterdag 4 november gaat het team van Herenboeren Nederland bovendien de magazines uitdelen op (bijna) alle boerderijen. Elk coöperatielid krijgt een eigen exemplaar!

Herenboeren Nederland medewerker Anneke overhandigt het eerste magazine aan de jongste uit de zaal, boer Jiri. Foto: Joris Louwes.

Spoken Word
De avond werd afgesloten met een ontroerende spoken-word-tekst, speciaal voor Herenboeren geschreven door Rosa Vendel en voorgedragen door Petra van Gessel. Petra droeg deze tekst voor omdat degene die hem eigenlijk zou voordragen, Herenboeren oprichter en bestuurder Geert van der Veer, deze avond helaas niet aanwezig kon zijn vanwege een overlijden in zijn familie. Een 10 jaar Herenboeren feest zonder Geert voelde voor iedereen eigenlijk wel een beetje raar, maar mede-bestuurder Harry bracht een paar welgemeende woorden namens Geert over. En, zoals Geert altijd zegt, Herenboeren zijn we met elkaar! De aanwezigen konden voor Geert in een mooi boek een positieve wens of inspiratie achterlaten voor de toekomst van Herenboeren.

Lustrum Open Dagen in voorjaar 2024
Daarmee is trouwens het feestgedruis nog niet helemaal voorbij. In het voorjaar van 2024 zetten we het ‘lustrumjaar’ nog wat extra aan met landelijke Open Dagen op vrijwel alle boerderijen. Houd daarvoor onze agenda in de gaten. Of, als je de aankondiging niet wilt missen, abonneer je dan op de Herenboeren Nederland nieuwsbrief.

Bedankt!
En aan iedereen die niet aanwezig kon zijn, niet meer genoemd of in beeld gebracht kon worden, maar wél heel hard mee heeft gewerkt aan het succes van 10 jaar Herenboeren: HEEL ERG BEDANKT! Op naar de volgende 10 jaar!

Alle foto’s van de avond kun je hier bekijken, met grote dank aan fotograaf Joris Louwes.